Monday, July 25, 2011

Huhu~ Resepi Rencah idup~

Em...xtawu nak citer ape...bln 7 pown dan nak blaloo.. smalam ade cite..tp xm0 citer kat sini..harhar...xde ape agi...f0cus m0re on study lol~ xde sape2 yg b0ley kiter da saat ni kcuali diri sndiri...nekad:juz take 4 granted bnde yg ak da xlarat nk pk...h0h0...(xnk sdih2 lg)

Ptg td g jmpe supervis0r bg tesis aku...huh..lega...tjuk dah diterima...(tp manyak yg kena edit)...mode 0k ag tyme ni...

Pas 2 pergi ke sek0la balik de latihan bola baling..ttbe ade 1 kjadian yg ak rase bengang...ado0i....(ats dunia ni byak ragam orang...tp dlm byk ragam org 2 sdikit sbanyak kite akn kna tempias gak..) urmmm sab0 jela...tp aku yakin ak xbersalah~ aduis..at least nk mnonjol pown jgn la sampai memburuk-burukkan owang lain...jgn kacau kje kiter..kiter pun xde ati nk kacau keje deme..

okeys...juz burn kat sini je la...
nk citer sal masakan lak...har2..obie baru..(dr citer sal sdiyh kn)


(ASAM PEDAS IKAN PARI )

Bahan-bahan
ikan pari (dipotong enam) tp kan kal0 gna ikan lain pown xpe..ikan yg wane merah 2 ag best....
1 tangkai bunga kantan (dipotong dua)
2 tangkai daun kesum
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
jus asam jawa (30g asam jawa dicampur dgn 1 liter air)

Tumbuk
6 batang lada merah
3 batang lada kering
1 sm kunyit hidup
1 sudu makan serai yg dihiris
4 hiris lengkuas
setengah biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sudu teh ketumbar
setengah sudu teh belacan

Cara-cara :

-Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar.
-Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit.
-Masukkan bunga kantan yang dipotong dua serta daun kesum.
-Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
-Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga kantan yang dihiris halus.



-------------> Yg 1 ni msakan jawa...sb ousmet beli tempe s0 kna makan mskan jawa..(har2 ni resepi pakcik google)


(Tempe Goreng)

* 1/2 bungku tempe (di potong nipis)
* 1/2 cawan ikan bilis
* 1/2 Cawan kacan tanah
** 5 tangkai cli kering (dipotong dan direndam dalam air panas sehingga lembut)
**3 ulas bawang putih
** 4 ulas bawang merah
** Sedikit belacan (dibakar seketika)
1 sb gula
Garam secukupnya


Cara-cara

1.Kesemua bahan * digoreng sehing gagaring (Goreng secara berasingan setiap satu) Ketepikan

2.Tumis bahan ** (diblend terlebih dahulu) sehingga cili masak.Masukkan gula dan perasakan dengan sedikit garam

3.Masukkan (1) ke dalam (2).Kacau sebati/sehingga kering.

Siap~

Selamart beramal ye..(*-*)


Mode:

huhu...xde prasaan..smpai 1 tahap "i'm speachless...."Keje blambak sgt2..dgn tesis,projek internship, asaimen,bola baling, seminar... (emmm tp suke sb ak xkena pk bnde yg xsaptotnyer ak pk)

oGos cPt2 la dtg~ =p

No comments: